Upute za igru

Broj igrača: 2-4 igrača.
Dob igrača: 3+
Cilj igre: Rješavanjem zadataka osvojiti polja i prvi stići do cilja.
Figurice: Zabavko, Jednorog Šareni, Medo Kruška, Lisica Šapica, Zec Ivan

Priprema igre

Igrači se smještaju oko ploče i stavljaju figuricu Zabavka na za to predviđeno mjesto na sredini ploče. Svaki igrač odabire svoju figuricu kojom će se kretati kroz ploču za vrijeme igre i stavlja je na polje START. (Preostale figurice, ukoliko je manje od 4 igrača, stavljaju se također na sredinu ploče na za to predviđeno mjesto) Kartice sa zadatcima se promiješaju te se stavljaju na sredinu ploče sukladno njihovoj boji.

Tijek igre

Igru započinje najmlađi igrač bacajući kocku i krečući se po ploči u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, za onoliko polja koliko pokazuje kocka.

Kada se zaustavi na polju određene boje i oblika, igrač izgovara boju i geometrijski lik polja, uzima karticu iste boje, te izvršava zadatak na kartici. (Roditelji i odrasli čitaju zadatke na glas (pritom također izgovarajući fraze "Zabavko ti kaže" i "Zabavko te pita") te uvijek mogu pružiti pomoć i dodatno objašnjenje djeci prilikom izvršavanja zadatka.)

Budući da su polja također označena rednim brojevima kao i slovima, ploča Vam može poslužiti i za učenje, odnosno ponavljanje gradiva abecede i brojanja na način da igrač pročita, te kaže broj i/ili slovo polja na kojem je stao.

Nakon što igrač izvrši zadatak, on osvaja to polje, a Zabavko (ostali) mu kažu: „Zabakaboom! Uspješno si izvršio/la zadatak!"
U slučaju da igrač ne uspije izvršiti zadatak, vraća se na polje s kojeg je došao te mu Zabavko (ostali igrači) kažu: "Nema veze. Važno je da si se potrudio/la!”.
(U slučaju kada odrasli izvršavaju zadatak, potiče se dijete na izgovaranje prethodnih fraza.)
Nakon svakog zadatka, igra sljedeći igrač.

POLJE „SAKRIVENI PREDMET”

Igrač koji je stao na polje „SAKRIVENI PREDMET”, mora zatražiti od svih da zatvore
oči kako bi sakrio predmet po želji. Nakon toga kaže koji predmet je sakrio i igru nastavlja sljedeći igrač. Skriveni predmet traži igrač koji prvi stigne do cilja, a pobjeđuje tek onda kada pronađe predmet. Za to ima dvije minute. Ako je više predmeta skriveno za vrijeme igre, igrač ih mora, kako bi pobijedio, sve pronaći u roku od tri minute.

Ako igrač ne uspije pronaći predmet(e), baca kockicu te se pomiče unatrag onoliko polja koliko pokazuje kockica. Ako prvi do cilja stigne igrač koji je sakrio predmet, pokazuje ga svima te automatski pobjeđuje.
Ako je bilo sakriveno više od jednog predmeta, a igrač koji je stao na cilj pronađe neke, ali ne i sve predmete, igrači koji su sakrili pronađene predmete, ponovo ih sakrivaju.
(Prilikom potrage za skrivenim predmetom, poželjno je koristiti termine toplo, hladno, vruće i ledeno kako bi se dalo do znanja koliko su igrači blizu skrivenom predmetu.)

POLJE „NABAVI PREDMET”

Igrač koji je stao na polje „NABAVI PREDMET” odabire jednog od suigrača te mu zadaje zadatak u kojem mora nabaviti predmet po želji. Odabrani suigrač ima 30 sekundi da nabavi/donese taj predmet. Ako uspije, Zabavko (ostali) mu kažu: "Zabakaboom! Imamo "Majstora nabavljača"" i igru nastavlja sljedeći igrač. A ako ne uspije, baca kockicu te se pomiče unatrag onoliko polja koliko pokazuje kockica i nakon toga igra sljedeći igrač.

POLJE „USPORI I ODMORI”

Igrač koji je stao na polje „USPORI I ODMORI” ne izvršava niti jedan zadatak te je nakon njega na redu sljedeći igrač. Kako bi se igrač na ovom polju ponovo uključio u igru, mora u sljedećem krugu baciti šesticu na kockici. Za to ima tri pokušaja. Ako ne uspije, Zabavko mu kaže: „Ne brini. Malo odmori jer uskoro bacaš opet” te nakon toga igra sljedeći igrač. Ako uspije, baca kockicu još jednom, pomiče se za onoliko polja koliko pokazuje kockica te izvršava zadatak na tom polju.

DVA IGRAČA NA ISTOM POLJU

Ako igrač stane na polje gdje se već nalazi neki od igrača, ta dva igrača se moraju međusobno gledati u oči. Onaj koji prvi trepne gubi te se pomiče dva polja unatrag. Nakon toga igra igrač koji je sljedeći po redu.

Ovo pravilo ne vrijedi za polja SKRIVENI PREDMET, NABAVI PREDMET te USPORI I ODMORI.

Kraj igre

Pobjednik je onaj igrač koji prvi stigne do cilja. Za to je potrebno baciti kockicu i dobiti broj s točno onoliko polja koliko je potrebno do cilja, ali i pronaći skriven predmet, odnosno više njih (ako je to polje prethodno bilo aktivno jednom ili više puta). Pobjedniku igre Zabavko kaže: „Zaba-Zaba-Zabakaboom. Imamo pobjednika/pobjednicu! A pobjednik/pobjednica je…!“
U slučaju da kockica pokazuje veći broj nego ima polja do cilja, Zabavko kaže: „Zamalo! Sljedeći put ćeš sigurno uspjeti!”, a igrač ostaje na polju na kojem se nalazi.
Nakon toga igra sljedeći igrač.

ODGOVORI NA ZAGONETKE

1.Kokoš, 2. Zvijezde, 3. Stolica, 4. Sol, 5. Kiša, 6. Ručnik, 7. Sat, 8. Balon, 9. Medo, 10. Riba,
11. Žirafa, 12. Vjeverica, 13. Puž, 14. Labud, 15. Žaba, 16. Pauk, 17. Slon, 18. Ptica.